maandag 23 februari 2015

Bezoek aan innovatieve school geregeld!

Yes, het is gelukt!

Ik heb een bezoek aan basisschool de Kwartiermaker in Den Bosch kunnen regelen. Monique Leurs is werkzaam op deze school, zij heeft vorig jaar ook de MLI gevolgd. We hebben toen veel gesproken over de vernieuwde werkwijze van de school en daarom heb ik contact met haar opgenomen.

Wij zijn met maximaal negen personen op maandag 9 maart welkom voor een bezoek aan de school. Het programma begint om 13.00 uur. Wat het programma precies gaat inhouden, wordt later bepaald (i.i.g. een rondleiding en er is ruimte voor het stellen van vragen).

Wat mij nieuwsgierig maakt naar de school zijn de volgende punten:
- Het werken met units
- Het werken met kernconcepten: kinderen gaan in een aantrekkelijke en uitdagende omgeving zelf op zoek naar kennis.
- Het werken met kindplannen en leerdoelen.
- Gepersonaliseerd leren.
- Leerkracht heeft drie rollen: friendly mediator, begeleider en instructeur. 
-         
Ook nieuwsgierig geworden? Neem even een kijkje op de website: 
http://www.kc-dekwartiermaker.nl/


vrijdag 20 februari 2015

Quest 2: Toekomstscenario's voor het basisonderwijs

Quest 2.. een pittige quest! Het heeft me zeker uitgedaagd om 'out of the box' te denken, maar dat heb ik zeker niet gehaald in de acht uur die hiervoor staat...Daar zit ontzettend veel werk in, dat geleid heeft tot het volgende:

In het quadrant heb ik met kernwoorden het scenario beschreven. Wanneer je op de kernwoorden klikt, volgt de link naar de uitwerking van elke scenario.  Dit zijn de volgende scenario's (inclusief link, voor de zekerheid): 
* Zelfregulerend leren in een flexibel leercentrum
* Gepersonaliseerd leren in een persoonlijke leeromgeving
* Docent op oproepbasis
* Het leren van kennis en vaardigheden door de leerkracht
In de scenario's heb ik voor de termen 'leerlingen' en 'leerkracht' gekozen, omdat wij deze termen in het basisonderwijs gebruiken.

Welk scenario ik mijn leerteam aanraad, vind ik erg lastig. De scenario's zijn naar mijn mening erg verschillend van elkaar. Wanneer ik naar het onderwijs over vijftien jaar kijk en daarbij mijn gevoel achterna ga, zou ik mijn leerteam het scenario 'Zelfregulerend leren in een flexibel leercentrum' aanraden. Naar mijn mening is dit een mooie ontwikkeling voor het basisonderwijs, ook wanneer ik kijk naar de school waarin ik werkzaam ben. Meer vrijheid in het leren, ruimte voor eigen keuzes en flexibiliteit. Het is niet de meest 'spannende' of het meest extreme scenario, maar wel eentje waar ik heel erg enthousiast van word als ik kijk naar het onderwijs in de toekomst. 




zaterdag 7 februari 2015

Empathy map en Tegenlicht

Maandag 2 februari kregen we de opdracht om samen met de leerkrachten uit het primair onderwijs een empathy map te maken. Alex, Anne en ik hebben samen nagedacht over wat een leerling in het basisonderwijs in 2030 zou zien, zeggen, doen, voelen, horen en denken. Onze leerling hebben we de naam Lev Leeflang gegeven. En kwamen we tot het volgende resultaat:


Tijdens de invulling bij de zintuiglijke begrippen heb ik veel input gehaald uit de uitzending van Tegenlicht die ik de vorige dag gezien had. In dit programma werden drie innovatieve scholen uitgelicht, zij hebben acties ondernomen om te veranderen. De punten die ik hieruit meegenomen heb en 'verwerkt' heb in de empathy map zijn:
- In Nederland zijn we veel risicomijdend bezig, we laten ons leiden door controle en angst. Zo zie je dat ook in de keuzes van de regering terug. 
- Het Nederlandse onderwijs loopt 10 tot 15 jaar achter. 
- Flexibele schooltijden. Nu staat er vast dat iedere leerling 940 uur onderwijs dient te genieten. Maar heeft elke leerling dit aantal uren wel nodig? Of zou dit flexibel kunnen zijn?
- Planner (en checklist planner) om leerlingen eigen keuzes te laten maken.
- Gepersionaliseerd leren. 
- Leren en onderwijs verschillen van elkaar. Leren kan overal, voor onderwijs heb je een school voor nodig. Deze afweging vraagt wat van het onderwijs. 
- Vertrouwen hebben in ontwikkeling van kinderen. 
- Open source denken en flipping the classroom. 


zondag 1 februari 2015

Quest 1a: Uitwerking van trend ‘Partnerschap in het onderwijs’


Voor Quest 1a kregen we de opdracht om een trend uit te werken. Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder is mijn uitwerking te vinden van de trend 'Partnerschap in het onderwijs' binnen het thema 'School en omgeving':

Mijn uitwerking van Quest 1a.

Quest 0: Groepsopdracht

Bij quest 0 kregen we de opdracht om verbindingen te leggen tussen de netwerken van onze groep. Wij hebben dit gedaan door lijnen te verbinden tussen onze namen, deze geven de eerdere samenwerking weer. Samenwerking tijdens andere leerarrangement bijvoorbeeld. Hierin komt naar voren dat ik al met enkele leden uit de groep heb samengewerkt, maar dat in dit leerarrangement ook nieuwe samenwerkingen voor mij ontstaan. Heel erg leuk, ik ben blij met onze groep! :)

Ook hebben wij per persoon onze netwerken beschreven. Mijn netwerk bestaat uit de volgende personen:
- Collega's 
- Directie
- Medestudenten MLI
- Docenten MLI
- Oud studenten MLI
- Leraar 24
- Platform voor community groep 3-4. 
-
-

Ik ben vast nog enkele netwerken vergeten te beschrijven, vandaar de ruimte achter de laatste opsommingstekens. De communicatie met deze netwerken gaat voornamelijk via mondelinge communicatie, per mail of via internet. De meest persoonlijke manier, mondelinge communicatie, heeft nog steeds mijn voorkeur. Echter is internet / social media een gemakkelijke en snelle manier van communiceren, waardoor ik hier ook gebruik van maak. Ik heb daarin wel eens mijn bedenkingen over de privacy, daarom kan ik me goed vinden in 'de discussie' op het blog van la4 onder het bericht 'Het was een pittig avondje.. maar top gewerkt.' Ik heb bijvoorbeeld dus ook geen Twitter. En of ik dat aan ga maken... dat is nog de vraag. Wordt vervolgd!